PROSTOROVÁ ANALÝZA LETECKÉ DOPRAVY NA BLÍZKÉM VÝCHODĚ - Vondráková, Petra (Jihočeská univerzita, 2023)
Práce se zabývá prostorovou analýzou na Blízkém východě. Cílem práce je analyzovat změny v letecké dopravě na Blízkém východě ve třech obdobích. Pro porovnání, jak si vedla letecká doprava na začátku jejího rozmachu, byl vybrán rok 2004. Rok 2019 ukazuje globálně leteckou dopravu na jejím vrcholu, nejen na Blízkém východě. Poté práce poukazuje na fakt, že leteckou dopravu je snadné zpomalit či ji zcela pozastavit, to se stalo kvůli pandemii v roce 2020. Analytická část se skládá z komentářů k vytvořeným mapových výstupů na základě získaných dat z ICAO (data +). V závěru jsou shrnuty největší rozdíly v letecké dopravě na Blízkém východě.
SPATIAL ANALYSIS OF AIR TRANSPORT IN THE MIDDLE EAST
Keywords: letecká doprava; Blízký východ; osobní letecká doprava; letiště; deregulace; liberalizace; pandemie Covid-19; počet cestujících; air transport; Middle East; passenger air transport; airports; deregulation; liberalisation; Covid-19 pandemic; number of passengers