Rok 1945 v Havlíčkově Brodě - Štefánek, Jan (Jihočeská univerzita, 2006)
Tato práce s názvem "Rok 1945 v Havlíčkově Brodě", vyjadřuje obsah již svým názvem. Snaží se přispět k poznání reality posledního válečného roku v tomto okresním městě, které se nachází v samotném srdci naší republiky. S pomocí dostupných materiálů bylo snahou vytvořit co nejpřesnější obraz posledního měsíce 2. světové války a také prvních týdnů po jejím skončení v tomto městě. Práce je rozvržena do osmi základních kapitol. V první kapitole popisuji, proč jsem si vybral toto téma. Ve druhé kapitole zmiňuji střípky z bohaté historie tohoto starobylého města a také dnešní pohled na něj. Třetí kapitola je zaměřena více na určité období a tímto obdobím jsou léta Protektorátu Čechy a Morava. Je zde popsán příjezd okupantů, jejich akce na omezení svobody lidí a také stále se zhoršující životní podmínky občanů města až do konce Třetí říše. Čtvrtá kapitola je věnována zmínce o stavu německé armády, která se nacházela na území naší republiky v roce 1945, dále se zde zmiňuji o německé letecké jednotce JG 52, která měla na Havlíčkův (Německý) Brod vazbu, neboť zde strávila poslední válečné dny a zaznamenala zde také poslední úspěchy. V další a nejrozsáhlejší části této kapitoly jsem se zaměřil na letce z 2. světové války, kteří měli nějaký vztah k městu. Zmiňuji zde nejen naše letce, kteří se narodili Havlíčkově Brodě a okolí a později odešli bojovat za naši svobodu do Francie a poté do Velké Británie, ale také jejich protivníky z výše zmíněné JG 52, neboť i oni bojovali statečně a určitě si zaslouží naši vzpomínku i přesto, že bojovali na špatné straně fronty. Pátá kapitola je věnována odbojovým hnutím, která se na Havlíčkobrodsku podílela na boji proti okupantům. Odboj je zde rozdělen na nekomunistický, komunistický, sokolský, hasičský, zdravotnický, železničářský, legionářský a odboj jednotlivců. V následující, šesté kapitole se zmiňuji o odboji partyzánském, který byl aktivní zejména v posledních měsících 2. světové války. Jsou zde zmíněny partyzánské skupiny, které působily v okolí Havlíčkova Brodu a které přispěly k porážce německých sil v tomto prostoru. Sedmá kapitola popisuje průběh květnového povstání na čtyřech místech okresu. Je tomu tak z toho důvodu, že povstání nikde neprobíhalo stejně a na těchto místech byly tak diametrálně odlišné podmínky, že tyto faktory ovlivnily také jeho průběh. Pro toto srovnání jsem vybral čtyři města a sice: Havlíčkův (Německý) Brod, Chotěboř, Přibyslav a Ledeč nad Sázavou. Toto srovnání je pak základem této práce. Kapitola končí příjezdem osvoboditelů a masovým úprkem německých jednotek. Poslední, osmá kapitola líčí změny a rekonstrukce v Havlíčkově Brodě v prvních poválečných měsících, kulturní život obyvatel města, jejich problémy a také první poválečné politické uspořádání ve výborech ve městě. Tato práce se snaží vystihnout co nejpřesněji události v posledním roce války a poválečný život ve městě. Proto je posledním dvěma kapitolám věnována největší pozornost a tvoří jádro této práce. Vzhledem k tomu, že žádná taková práce na dané téma neexistuje, měla by se tato práce pokusit zaplnit toto prázdné místo.
The Year 1945 in Havlíčkův Brod