Stanovení emisí oxidu uhličitého v závislosti na velikosti jízdních odporů automobilu na vybrané dopravní trase - Zajíček, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce pojednává o emisní složce oxidu uhličitého jako skleníkovém plynu, který tvoří v současné době celosvětový problém v podobě globálního oteplování. Oxid uhličitý (CO2) je produkován v největším množství uhelnými elektrárnami a dopravou zejména lodní, leteckou a silniční, která tvoří v této práci hlavní téma. Dnešní vozidla podléhají přísným emisním normám s hlavním požadavkem na snižující se maximální hranici produkovaného CO2 danou konstrukční technologií vozidel se spalovacími motory bez ohledu na okolní faktory ovlivňující tuto produkci. Cílem práce je stanovení emisní složky CO2 produkované automobilem Mitsubishi Space Star. S tímto automobilem byly provedeny tři měřené jízdy na pěti úsecích vybrané dopravní trasy s charakterem převýšení a rovin promítnutých do jízdních odporů automobilu v návaznosti na spotřebu a množství vyprodukovaného CO2. Celkové hodnoty jsou vyhodnoceny a diskutovány v kapitole diskuse.
Determination of carbon dioxide emissions depending on the size of driving resistances of the car on the selected transport route
Keywords: Oxid uhličitý; skleníkový plyn CO2; dopravní trasa; automobil; jízdní odpory; spotřeba; produkce emisí CO2; Carbon dioxide; greenhouse gas CO2; traffic route; car; running resistence; consumption; emission production of CO2