Možnosti a meze náhradní rodinné péče - Prášilová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se zabývá významem náhradní rodinné péče o děti v České republice. Teoretická část charakterizuje možnosti náhradní rodinnou péče, význam rodiny a jejího prostředí. Dále popisuje rizikové a protektivní faktory a náhradní rodinu, zabývá se ústavní péčí o děti a možnými problémy při socializaci dítěte. Praktická část obsahuje kazuistiku a srovnání dvou zvolených případů : případ úspěšné a neúspěšné náhradní rodinné péče. Oba dva případy mají dobrý záměr. Poskytují bližší pohled do problematiky náhradní rodinné péče. Kvalita náhradní rodinné péče nesouvisí jen s těmi, kteří se rozhodnou vzít si opuštěné dítě do rodiny, ale také spočívá na samotné dítěti a v neposlední řadě na schopnosti pracovníků orgánů vykonávajících náhradní rodinnou péči.
Possibilities and Limits of Substitute Family Care
Keywords: náhradní rodinná péče; pěstounská péče; adopce; rodina; náhradní rodina; ústavní péče; psychická deprivace; identita; adaptace; adaptation; adoption; identity; substitute family; substitute family care; foster care; protective factors; psychological deprivation; family; risk factors; socialization; institutional treatment