Listová aplikace pomocných rostlinných přípravků u krmné řepy - Mikešová, Mariana (Jihočeská univerzita, 2019)
Abstrakt Obsahem bakalářská práce bylo zhodnocení projevu aplikace pomocných rostlinných přípravků při pěstování krmné řepy. Pokus byl zaměřen na sledování, jak dokáže krmná řepa odolat stresům během vegetace po aplikaci pomocných rostlinných přípravků, jako je například stres suchem a nedostatkem srážek. V maloparcelovém pokusu byla sledována produkční schopnost vybraných odrůd krmné řepy Hako a Record Poly s listovou aplikací pomocných rostlinných přípravků. Cílem pokusu bylo zhodnotit reakci vybraných odrůd krmné řepy na listovou aplikaci pomocných přípravků. Výhodou listové aplikace pomocných rostlinných přípravků je rychlost a účinnost působení při kombinaci s jinými zásahy (společně s hnojením) i ekonomika jejich aplikace. V maloparcelovém pokusu byly zvoleny tři varianty - 1.varianta bez aplikace pomocných rostlinných přípravků, 2. varianta s aplikací přípravku Albit a 3. varianta s aplikací přípravku Fulhum. Přípravky byly v průběhu vegetace aplikovány 2x. Hodnocen byl dosažený výnos bulev. U variant s aplikací pomocných rostlinných přípravků Albit a Fulhum byl v jednoletém pokusu prokázán pozitivní vliv na nárůst výnosu bulev. Dosažený výsledek jednoletého pokusu prokázal, že pomocné rostlinné přípravky mohou být levným a ekonomickým opatřením k omezení působení stresu suchem s pozitivním vlivem na nárůst výnosu bulev pří pěstování krmné řepy.
Foliar apllication of auxiliary plant preparations in fodder beet
Keywords: krmná řepa; pomocné rostlinné přípravky; výnos bulev; fodder beet; auxiliary plant preparations; yield of beets