Vliv probiotických krmných aditiv na funkční stav bachoru - Hadačová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
V mé práci jsem se věnovala vlivu probiotik Bifidobacterium sp. na funkční stav bachoru skotu. V pokusu byly použity dvě dospělé krávy plemene Aberdeen-angus se zavedenou permanentní kanylou, kterým byla denně podávána probiotika Bifidobacterium sp.. Z odebraných vzorku bachorové tekutiny byli analyzovány těkavé mastné kyseliny, protozoa, pH a množství amoniaku. Při testování vlivu probiotik na jednotlivé proměnné, s pevným efektem jedince nebyl vliv probiotik prokázán. Při testování bez efektu jedince vyšla v lineárním modelu nejlépe popisujícím má data kyselina octová a máselná. V jejich závislosti se zvyšovaly počty protozoí. Jelikož byli použiti pouze dva pokusní jedinci, je zde silný efekt jedince. Z mých výsledků vyplývá, že vliv probiotik Bifidobacterium sp. na funkční stav bachoru je nízký. Tyto výsledky mohly být ovlivněny nízkým počtem replikací aplikace probiotik a také nízkým počtem zvířat.
Effect of probiotic feed additives on the functional status of the rumen
Keywords: Bifidobacterium sp.; protozoa; krmné doplňky; píštěl; skot; Bifidobacterium sp.; protozoa; feed supplements; fistula; cattle