Zpracování přehledu strojních linek využívaných pro sklizeň a následnou úpravu píce k energetickým účelům se zaměřením na oblast jihozápadních Čech. - Soukup, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá přehledem strojních linek zpracovávající slámu a seno, které jsou určeny k energetickým účelům, z obtížně skliditelných ploch. Teoretická část popisuje pojmy jako biomasa, sklizeň sena a slámy a strojní linky pro sklizeň sena a slámy. Dále jsou zde popsány základní principy peletovacích a briketovacích linek. V praktické části jsou uvedeny vybrané strojní linky pro sklizeň sena a slámy, které jsou určené k výrobě tvarových paliv. V další části jsou uvedeny strojní linky na výrobu tvarových paliv (brikety, pelety) vhodných pro podniky zemědělské prvovýroby. Dále jsou strojní linky doplněné o technické údaje a investiční náklady na prořízení jednotlivých strojních zařízení.
Processing overview of machine lines used for harvesting and post-treatment forage for energy focusing on southwestern Bohemia
Keywords: Sklizeň; seno; sláma; strojní linka; investiční náklady; peletovací linka; manipulační technika.; Harvest; hay; straw; machine line; capital costs; pelletizing line; handling technology.