Jan Valerián Jirsík a jeho přínos do výchovy a vzdělávání v Českých Budějovicích - Kamenová, Soňa (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato diplomová práce se zabývá tématem výchovy a vzdělávání v Českých Budějovicích v čase Jana Valeriána Jirsíka a jeho přínosem v této oblasti. Cílem práce je zmapování situace ve školství v Českých Budějovicích v době, kdy byl biskupem českobudějovické diecéze Jan Valerián Jirsík a nalezení jeho myšlenek a názorů na výchovu a vzdělávání. Do práce je zařazen kontext doby a situace v Českých Budějovicích v době Jirsíkova episkopátu. Nejprve je v práci popsáno školství před příchodem Jirsíka do Českých Budějovic a kořeny myšlení Jana Valeriána Jirsíka. Pak následuje politická a kulturní situace a poměry v Českých Budějovicích před nástupem Jirsíka na biskupský stolec. Další kapitola se zabývá školstvím v době Jirsíkova episkopátu a na závěr jsou zmapovány činy, kterými se Jirsík zasadil o zkvalitnění výchovy a vzdělávání v Českých Budějovicích a samotné jeho myšlenky týkající se školství té doby, které byly otištěny především v Ordinariátních listech.
Jan Valerián Jirsík and his contribution in education in České Budějovice
Keywords: Jan Valerián Jirsík; školství; 19. století; pedagogické myšlení; vzdělávání; Jan Valerián Jirsík; education; 19th Century; pedagogical thinking