Doléčovací program jako forma následné péče ovlivňující sociální rehabilitaci klientů - Homolková, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá problematikou sociální rehabilitace zotavujících se uživatelů drog v rámci využívání služeb doléčovacího programu. Kapitoly v teoretické části se věnují vymezení základních pojmů z oblasti drog a drogové závislosti, osvětlují možné příčiny vzniku rizikového užívání drog, jeho dopady a možnosti řešení v systému péče o drogově závislé klienty. Dále se podrobněji popisuje následná péče se zaměřením na doléčovací centra a jednotlivé složky jejich programu a nastiňuje se celková problematika integrace abstinujících drogově závislých do společnosti. Výzkumná část přinesla poznatky, jejichž cílem bylo zmapovat, jak konkrétně pomáhá účast v doléčovací programu klientovi se stabilizací jeho životní situace a s jeho integrací do společnosti a běžného života. Výzkumné šetření proběhlo formou polostrukturovaných rozhovorů s pěti aktéry, kteří byli toho času klienti doléčovacího centra Prevent v Českých Budějovicích.
Aftercare programme for drug addicted clients as a form of subsequent care influencing clients' social rehabilitation
Keywords: drogy; drogová závislost; doléčovací centrum; doléčovací program; následná péče; sociální rehabilitace uživatelů drog; drugs; drug addiction; recovery centre; aftercare programme; aftercare; subsequent care; social rehabilitation of drug addicted