Optimalizace daně z příjmů fyzických osob u OSVČ - Šmíd, Marek (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá optimalizací daně z příjmů u osob samostatně výdělečně činných. Cílem práce je porovnat různé možnosti výpočtu daňové povinnosti konkrétních fyzických osob a navrhnout jim legální úsporu na dani z příjmů. Práce seznamuje se základními pojmy daňové teorie a daňovou soustavou České republiky se zaměřením na daň z příjmů fyzických osob a popisuje podstatné změny příslušného zákona v posledních letech. Práce popisuje i odvody na zdravotní a sociální pojištění, které mají charakter daně. Základ daně se stanovuje jako rozdíl příjmů a výdajů s tím, že výdaje mohou být skutečné nebo stanovené procentem z příjmů. Novou možnost výpočtu od roku 2021 přináší paušální daň. Práce ukazuje, že každý z těchto tří způsobů přináší výhody konkrétním skupinám plátcům daně ze zisku. Vhodně zvolený způsob dokonce nejen minimalizuje daňové zatížení, ale v kombinaci s daňového bonusu může způsobit i zápornou daň.
Optimisation of personal income tax for self-employed persons
Keywords: daň z příjmů fyzických osob; daňová optimalizace; daňové zatížení; základ daně; OSVČ; personal income tax; tax optimization; tax burden; tax base; self-employed persons