Biosystematic studies in the family Cyperaceae - Košnar, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zaměřila na mikroevoluční mechanismy přispívající k morfologické rozmanitosti vybraných zástupců čeledi šáchorovitých (Cyperaceae). Bylo zjištěno, že přirozená hybridizace, prokázaná na základě morfologických i molekulárních znaků, je pravděpodobně důležitým zdrojem diverzifikace tropických bahniček (Eleocharis) podrodu Limnochloa. U polymorfního druhu ostřice obecné (Carex nigra) byla jako převažující příčina existence odlišných morfotypů odhalena silná fenotypová plasticita. Genetická (ekotypová) diferenciace mezi morfotypy C. nigra byla vzácná, z čehož vyplývá, že uplatňování úzkého taxonomického pojetí a vyčleňování dalších druhů je v případě C. nigra nevhodné.
Biosystematic studies in the family Cyperaceae
Keywords: Carex; fenotypová plasticita; ekotypy; genetická diferenciace; Eleocharis; klonální rostliny; kultivační experimenty; molekulární markery; morfologická variabilita; morfometrie; přirozená hybridizace; Carex; Eleocharis; clonal plants; cultivation experiments; ecotypes; genetic differentiation; molecular markers; morphological variability; morphometric study; natural hybridization; phenotypic plasticity