Účetní a daňové aspekty finančního leasingu v obchodní společnosti - Pomahačová, Dana (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem práce je posouzení a zhodnocení účetních a daňových aspektů finančního leasingu v konkrétní obchodní společnosti dle platných zákonných norem na území České republiky. Veškeré získané informace byly zpracovány především kombinací textového a volného výtahu. Rovněž byla použita metoda syntézy a dedukce. Text diplomové práce je doplněn tabulkami, modelovými příklady a grafem, který ilustruje zaměření leasingu na území České republiky. Finanční leasing je považován za velmi pružný nástroj financování dlouhodobých potřeb podniku. Finanční leasingem se obecně rozumí pronájem, u něhož dochází po skončení doby pronájmu k odkupu najaté věci nájemcem. Pro nájemce představuje finanční leasing dlouhodobý závazek, obvykle fixního charakteru. Praktická část je zaměřena na zkoumání účetních a daňových aspektů, jejich dopadů na účetní jednotku. Je zde mimo jiné porovnán průběh nákladů při finančním leasingu, bankovním úvěru a nákupu za hotové.
Accounting and taxation aspects of financial leasing in a trading company
Keywords: Finanční leasing; leasingový nájemce; leasingový pronajímatel; leasingová smlouva; splátkový kalendář; účetní aspekty; daňové aspekty.; Finacial leasing; lessor; lessee; bailment lease; gale; anuity; timetable for payment; accountin aspects; taxation aspects.