Péče o klíčové zákazníky mobilních operátorů v České republice - Jandová, Anežka (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce měla za cíl zanalyzovat systém prodeje služeb mobilních operátorů v ČR podnikatelským subjektům a péči operátorů o tyto zákazníky. Tato analýza byla provedena prostřednictvím řízených rozhovorů. Práce měla také pomocí marketingového výzkumu zanalyzovat pocity podnikatelských subjektů z péče mobilních operátorů. V závěru práce jsou navrhnuta opatření pro zefektivnění a zlepšení péče o zákazníky mobilního operátora Vodafone.
Care about keys customers of mobile operators in Czech Republic
Keywords: péče o klíčové zákazníky; CRM; mobilní operátor; nepřímý prodej; Customer Relationship Management - CRM; mobile operator; indirect selling