Vliv sportovní odvětví - běhu na pohybový aparát a jeho fyzioterapie - Picka, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Má bakalářská práce má název: Vliv sportovního odvětví - běhu na pohybový aparát a jeho fyzioterapie. Cílem práce bylo v teoretické části podat komplexní informace o běhu, zhodnotit pozitivní a negativní vlivy běhu na pohybový aparát a zdraví běžců. Dále jsem se zaměřil na nejčastější běžecká zranění. Poslední kapitola se věnuje problematice bolesti kolenních kloubů, kterou jsem ve svém výzkumu vyhodnotil jako nejčastější zdravotní komplikaci mezi běžci. Ve výzkumné části je cílem zjistit četnost výskytu pozitivních a negativních vlivů běhu na pohybový aparát a zdraví u vybraného vzorku závodních běžců. Dále jsem u dvou konkrétních běžců s bolestí kolenních kloubů odebral anamnézu, provedl kineziologický rozbor a zhodnotil jejich obtíže. Použil jsem metodiku kvalitativního výzkumu s následujícími technikami sběru dat - standardizovaný rozhovor, anamnéza a pozorování (kineziologický rozbor). Výzkum byl prováděn na 30 běžcích, kteří stále aktivně závodí za atletické oddíly TJ Spartak Praha 4, TJ Slavoj Pacov a Atletika Jihlava. Sportovci byli vybráni podle tratě, na kterou se specializují (střední a dlouhé tratě), dále podle věku (18 - 50 let) a časového úseku, v kterém se aktivně věnují běhu (minimálně 5 let). Výsledky práce ukázaly, že běh není pro běžce většinou tak traumatizující, jako se uvádí. Z rozhovorů bylo zjištěno, že i u závodních běžců často převládají pozitivní účinky běhu nad negativními. Až 80 % respondentů udává, že u nich běh zapříčiňuje, že se cítí v dobré fyzické kondici, 60 % respondentů tvrdí, že u nich běh zlepšuje duševní funkce a 53 % díky běhu pociťuje, že mají zpevněné tělo (svalový korzet, vazy, úpony). Z pohledu negativ 47 % respondentů udává, že mají bolestivá kolena, u 23 % respondentů je bolestivost Achillových šlach a 17 % si stěžuje na bolestivost okostic. V kineziologických rozborech vyšetřovaných běžců jsem nenašel zjevnou příčinu obtíží s kolenními klouby. Proto jsem i na základě získaných dat z rozhovorů usoudil, že jejich obtíže jsou pravděpodobně zapříčiněny přetěžováním pohybového aparátu. Bakalářskou práci v praxi mohou využívat trenéři, běžci a v neposlední řadě i fyzioterapeuti, kteří se této problematice věnují.
The impact of the sports industry - running on the motion apparatus and physiotherapy
Keywords: běh; bolestivost kolen; fyzická kondice; pohybový aparát; přetěžování; zdraví; run; pain in knees; physical condition; locomotory system; overloading; health