Monitoring a řízení teplovodních ventilů regulace vytápění jednočipovým mikropočítačem - Mašek, Roman (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá principy regulací vytápění v rodinných domech, kde jsou vyžadovány dohledy a regulace nad zdrojovými, sumačními a distribučními částmi soustavy. Práce poskytuje učiteli podrobné informace pro výuku s náhledy na vývojové nástroje a programovací jazyk mikropočítačů. Řídící programy jsou prezentovány pro dva nezávislé zdroje energie s individuálním řízením a jsou designovány do jednočipových mikroprocesorů PIC? 18F4520 a PIC? 16F628A firmy Microchip. Tyto jsou osazeny do dvou univerzálních tzv. embedded boards. Aplikace výkonných členů popisují principy funkce a oživení v soustavách. Pro aktivní regulaci centrálních prvků je preferováno použití výkonných členů s motorickými pohony, pro lokální regulaci vyhovují požadavkům regulace pasivní varianty. Senzory teploty snímají aktuální teplotu ve vhodných bodech soustavy, kde dochází k mísení médií, nebo stratifikaci kapaliny. Disponují vysokým rozlišením a digitálním přenosovým protokolem. Mikropočítače poskytují kromě vlastního řízení regulace i informační rozhraní mezi soustavou a obsluhou. Programový software je přehledný, spolehlivý, s naprogramovanými rutinami i funkcí pro optimalizaci kódu. Příkladem regulovaného systému jsou akční členy u soustavy vytápění RD s nízkoteplotním a vysokoteplotním okruhem, které jsou řízeny podobnými systémy, jako např. současné plynové kotle.
Monitoring and controlling of the heating water valves by smart board microcomputer
Keywords: jednočipový mikroprocesor PIC; dallas teploměr; ICSP programování; 16F628A; 18F4520; single chip microcontroller PIC; dallas thermometer; ICSP programming; 16F628A; 18F4520