Příspěvek ke zkoumání sociálních a komunikačních dovedností nejmladší generace kněží Brněnské diecéze - Votoupal, Miloš (Jihočeská univerzita, 2007)
V teoretické části je nejprve definován koncept životní situace tak jak ho chápou moderní sociální vědy, především sociální práce následně jsou představeny jednotlivé složky životní situace, tedy zdroje ze kterých kněží čerpají, mezilidské vztahy v kterých žijí a sociální prostředí, v které se pohybují. Následuje druhý pohled na životní situaci kněží, nyní optikou pastorální teologie. Zde jsou základními tématy Kněz samotný, dále pak farnost jako místo pastorace, závěrečným tématem je permanentní formace. V praktické části je představen soubor případových studií zabývajících se praktickým životem 8 kněží brněnské diecéze
Contribution to Research of Social and Communication Abilities of the Youngest Generation of Priests of Diocese Brno
Keywords: Farnost; životní situace; permanentní formace; farní pastorace; Priest; Parish; Life situation; Permanent formation; Parish pastoration