Aktivní životní styl a tělesná kondice adolescentů na zvolené střední škole v okresním městě Jihočeského kraje. - Roučková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá aktivním životním stylem a tělesnou kondicí adolescentů na zvolené škole v okresním městě Jihočeského kraje. Pro výzkum byla zvolena Vyšší odborná škola sociální a Střední pedagogická škola v Prachaticích a konkrétně 53 studentů třetího ročníku střední pedagogické školy. Cílem práce bylo na základě testovaných baterií, utvořených internetovým portálem Indares, zmonitorovat tělesné složení, aerobní kapacitu, svalovou sílu a pohyblivost studentů. Pro vypočtení výsledků byl použit program Statistika a jeho formy parametrických a neparametrických testů. Z výpočtů vyplývá, že z hlediska statistické významnosti studenti neprokázali velmi pozitivní výsledky, ovšem z hlediska věcného lze konstatovat, že jejich výkony byly dle norem průměrné, u některých jedinců nadprůměrné. Výzkumné otázky a stanovené hypotézy jsou v závěru částečně potvrzené, ale i částečně vyvrácené z čeho lze usoudit, že pro tento výzkum by byla potřeba většího počtu respondentů pro směrodatnější výsledky.
Active lifestyle and physical condition of adolescents at a chosen secondary school in the district town of South Bohemia.
Keywords: Pohybová aktivita; životní styl; tělesná zdatnost; adolescence; Indares; Physical activity; lifestyle; physical fitness; adolescence; Indares