Zkušenosti studentů Jihočeské univerzity s dobrovolnictvím v zahraničí - Smolíková, Martina (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá tématem zahraničního dobrovolnictví. Práce obsahuje 9 podkapitol teoretické části. V první podkapitole se věnuji vymezení pojmu dobrovolnictví v obecné rovině. Druhá podkapitola poukazuje na dobrovolnictví v České republice. Další podkapitoly obsahují historii dobrovolnictví v České republice, legislativní ukotvení dobrovolnictví, poté typy a oblasti dobrovolnické činnosti. Následující čtyři podkapitoly jsou již věnovány zahraničnímu dobrovolnictví, které je hlavním tématem bakalářské práce. V podkapitole číslo šest poukazuji na dobrovolnictví ve Spojených státech amerických a na dobrovolnictví v Evropských státech, v dalších podkapitolách se věnuji realizaci dobrovolnických pobytů v zahraničí, neziskovým organizacím, které zprostředkovávají zahraniční dobrovolnictví a jednotlivým programům zahraničního dobrovolnictví, které dané neziskové organizace nabízejí zájemcům o zahraniční dobrovolnictví. K realizaci výzkumné části bakalářské práce byl použit kvantitativní typ výzkumu, metoda dotazování, technika dotazníku. Výběrový soubor byl tvořen studenty Jihočeské univerzity. Výzkum byl realizován respondenty z jednotlivých fakult Jihočeské univerzity. Cílem teoretické části bylo informovat studenty o dobrovolnictví v zahraničí a poskytnout studentům náhled, který by jim mohl být užitečný, pokud by se rozhodli pro dobrovolnickou činnost v zahraničí. Cílem praktické části bylo zjistit povědomí studentů o dobrovolnictví v zahraničí, jejich zájem o dobrovolnictví v zahraničí a současné zkušenosti s dobrovolnickou činností. Z výzkumu vyplynulo, že většina respondentů by mělo zájem o dobrovolnickou činnost v zahraničí. Zastoupení respondentů se zkušenostmi s dobrovolnictvím v zahraničí bylo procentuálně nízké, avšak byly zjištěny jejich konkrétní zkušenosti v této oblasti.
Experiences of Students of the University of South Bohemia with Volunteering in Foreign Countries
Keywords: dobrovolník; dobrovolnictví; zahraniční dobrovolnictví; neziskové organizace; programy zahraničního dobrovolnictví; volunteer; volunteering; volunteering in foreign countries; non-profit organisations; programs of volunteering in foreign country