Český časopis Plav a jeho pojetí světové literatury - Poláčková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem bakalářské práce je pojetí světové literatury, rozbor vybraných čísel periodika a překlady méně známých textů a literatur malých států v českém periodiku Plav. V práci jsou uvedeny rozbory a ukázky zvybraných vydání časopisu, které čtenáři přibližují společenskou, politickou a kulturní situaci jednotlivých států a menšin z pohledu autorů aodborníků. Otevřena je také otázka literárního kánonu, která je podložena texty odborníků. Výsledkem je zhodnocení práce časopisu a jeho vnímání světové literatury.
Czech Magazine Plav and its Focus on World Literature
Keywords: Časopis Plav; Latinská Amerika; Kanadská literatura; Ruská literatura; Literatura menšin a malých států; Romská literatura; Kubánská literatura; Jidiš; Filipínská literatura Grónská literatura Mikronéská literatura Kanadská literatura Světová literatura Weltliteratur Literární kánon; Magazine Plav; Latin America; Canadian literature; Russian literature; Literature of minorities and small countries; Gypsy literature; Cuban literature; Yiddish Filipino literature Greenlandic literature Micronesian literature World literature Weltliteratur Literary canon