Preventivní programy nabízené zdravotními pojišťovnami - Rajčanová, Beata (Jihočeská univerzita, 2018)
Odborníci napříč všemi lékařskými odbornostmi upozorňují na nutnost prevence. Ta je důležitá nejen pro zlepšení zdraví, snížení výdajů na zdravotní péči, ale konkrétně i pro zlepšení kvality našeho života. Vždyť prevence to je to první, co můžeme udělat, a co nás kromě času téměř nic nestojí - po propuknutí nemoci už může být často pozdě. Všechny zdravotní pojišťovny tvoří fond prevence a díky němu mohou pojištěncům hradit nabízené preventivní programy. Všeobecná zdravotní pojišťovna nabízí programy zaměřené na kardiovaskulární onemocnění, obezitu, diabetes mellitus, očkování, prevence infekčních onemocnění, léčebně-ozdravné pobyty, screeningová vyšetření v těhotenství apod. Cílem mé práce bylo zmapovat využívání preventivních programů u pojištěnců v rámci Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na základě stanoveného cíle práce jsem si definovala předpokládané hypotézy. H1: Ženy preventivní programy využívají více než muži. H2: Pojištěnci s vysokoškolským vzděláním využívají více preventivní programy nabízené Všeobecnou zdravotní pojišťovnou než pojištěnci bez vysokoškolského vzdělání. Byl tedy zvolen kvantitativní výzkum a jako vhodnou metodu k testování stanovených hypotéz jsem si zvolila metodu dotazníkového šetření. Na základě provedeného výzkumu došlo k potvrzení první hypotézy, tedy, že ženy využívají preventivní programy více než muži. Druhá hypotéza se však nepotvrdila. Nebylo prokázáno, že by preventivní programy využívali více vysokoškolsky vzdělaní pojištěnci. Práce je zaměřena na prevenci a přináší přehled preventivních programů, na které se v současné době zaměřuje VZP. Věřím, že má práce může být přínosná nejen pro pojištěnce VZP, ale pro všechny, kteří mají o prevenci zájem, a také může sloužit jako studijní materiál.
Preventive programs offered by health insurance companies
Keywords: preventivní programy; fond prevence; Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR; screeningová vyšetření; očkování; obezita; diabetes mellitus; duševní onemocnění; prevention programs; prevention funds; Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR; screening tests; vaccination; obesity; diabetes mellitus; mental diseases