Molekulárna detekcia hepatitídy C u vybranej skupiny pacientov - Kalinayová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2020)
Táto bakalárska práca sa zaoberá výskytom hepatitídy C a jeho detekciou zameranou na priamy dôkaz vírusu. Teoretická časť popisuje a rozdeľuje hepatitídu na akútnu a chronickú, zameriava sa na jej genetickú variabilitu a vysvetľuje ako sa tento vírus správa, prenáša a mutuje. Mutáciou vznikajú jeho ďalšie varianty, ktoré je potrebné od seba odlíšiť ak chceme nastaviť účinnú liečbu. Praktická časť nám podáva informácie o výskyte HCV medzi mužmi a ženami, ktorý sú prehľadne rozdelení v tabuľkách podľa roku narodenia, pozitivity a negativity. Zaoberá sa tiež aj dourčením daného genotypu/subtypu.
Molecular diagnostics of hepatitis C in a selected group of patient
Keywords: Vírus hepatitídy C; Real-time PCR; HCV genotyp; sekvenovanie; Hepatitis C virus; Real-time PCR; HCV genotype; sequencing