Oportunní paraziti u pacientů s transplantáty a dalších imunosuprimovaných jedinců - Zajíčková, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Hlavním cílem této práce bylo zjistit frekvenci výskytu oportunních parazitů u pacientů po transplantaci kostní dřeně. Vlivem snížené obranyschopnosti a imunosupresivní léčby jsou tito pacienti náchylnější k mnohým infekcím, a to zejména k infekcím vyvolaným oportunními parazity. K detekci parazitů byly použity metody M.I.F.C., barvení dle Miláčka-Vítovce a barvení Calcoflourem. Celkem bylo těmito metodami vyšetřeno 100 vzorků, z čehož 4 vzorky byly pozitivní na přítomnost mikrosporidií. U čtyřech vzorků byla přítomnost mikrosporidií potvrzena pomocí polymerázové řetězové reakce ( PCR). Výskyt jiných oportunních parazitů nebyl potvrzen. Mikrosporidie byly nalezeny u 7,4 % pacientů po transplantaci kostní dřeně. Tento fakt byl velmi překvapivý, protože s přibývajícími imunosuprimovanými pacienty se zvyšuje i výskyt těchto oportunních parazitů. Výsledky tohoto výzkumu by mohly posloužit nejen jako studijní materiál pro studenty Zdravotně-sociální fakulty, ale i pro veřejnost, která se touto problematikou zabývá.
Opportunistic parasites of the patients with transplants and other immunosupressed individuals
Keywords: Imunitní systém; Oportunní parazité; Mikrosporidie; transplantace kostní dřeně; Immune system; Opportunistic parasites; Microsporidia; Bone Marrow Transplantation