Kvalita života sociálních pracovníků v okrese Prachatice - Svěchotová, Marie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářské práce je zaměřena na Kvalitu života sociálních pracovníků v okrese Prachatice. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. V teoretické části jsem se zabývala problematikou kvality života, jejím vymezením a faktory ovlivňující kvalitu života. Dále i osobností sociálního pracovníka včetně jeho role, kompetencí, syndromu vyhoření, supervizi, pobytovému zařízení a cílové skupině klientů. Cílem práce bylo zjistit subjektivně vnímanou kvalitu života sociálních pracovníků poskytující sociální služby v pobytových zařízeních v okrese Prachatice. Rovněž poukázat na to, jaké faktory mají vliv na kvalitu života. V návaznosti na zmíněný cíl byla stanovena hypotéza: H1: Subjektivně vnímaná kvalita života sociálních pracovníků poskytující sociální služby v pobytovém zařízení je závislá na cílové skupině klientů, se kterou pracují. V praktické části je provedeno kvantitativní výzkumné šetření prostřednictvím polostrukturovaného dotazníku vlastní konstrukce. Výzkumný soubor tvořilo celkem 34 sociálních pracovníků, kteří poskytují sociální služby v pobytových zařízeních v okrese Prachatice. Hodnocení dat a testování hypotézy bylo provedeno metodou Chí-kvadrátu nezávislosti. Výzkumné šetření ukázalo, že subjektivně vnímaná kvalita života sociálních pracovníků na okrese Prachatice není závislá na cílové skupině klientů, se kterou pracují. Významný vztah mezi nimi nebyl prokázán. Výsledky výzkumu by mohly být zdrojem informací pro zaměstnavatele poskytující sociální služby v pobytových zařízeních v okrese Prachatice. Zároveň by mohly sloužit jako podklad pro další sociální zařízení, která by díky získaným informacím mohla zaměřit pozornost na efektivnější péči o své sociální pracovníky a tím zajistila lepší kvalitu pracovního prostředí.
The Quality of Life Social Workers in the Prachatice Area
Keywords: kvalita života; sociální pracovník; sociální služby; pobytová zařízení; cílová skupina klientů; quality of life; social worker; social services; residential facilities; target group of clients