Radioterapie a péče o pokožku - Nováková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce na téma "Radioterapie a péče o pokožku" se zabývá nežádoucími účinky ionizujícího záření na pokožku v rámci radioterapie a možnostmi, jak o ozařovanou pokožku pečovat ve smyslu prevence těchto nežádoucích účinků. Cílem práce bylo popsat princip radioterapie a její vliv na lidské tělo, především na ozařovaná místa kůže, jež k nežádoucím účinkům mohou být náchylnější. Předložená práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část a celkem je členěna do 6 kapitol. Teoretická část se zaměřuje na principy radioterapie, nežádoucí účinky ionizujícího záření, konkrétně na nežádoucí účinky na ozařovanou pokožku a možnosti péče o ní. Praktická část práce se zabývá realizovaným dotazníkovým šetřením. Výzkumný záměr práce byl uskutečňován pomocí dotazníkového průzkumu mezi onkologickými pacienty. Dotazník byly koncipovaný do polostrukturované formy a následně statisticky zpracován. Získané výsledky z dotazníkového šetření podávají informace o míře informovanosti onkologických pacientů o nežádoucích účincích radioterapie, o jejich správném či dostatečném poučení o nežádoucích účincích a dále o znalostech správné péče o ozařovanou pokožku, která pomáhá předcházet poškození ozařováním nebo zmírňovat následky nežádoucích účinků na ozařované pokožce. Výsledky práce mohou být využity jako studijní materiál pro radiologické asistenty a studenty zdravotnických oborů k doplnění odborných znalostí o vlivu radioterapie na pokožku nebo mohou také posloužit k zefektivnění procesu poskytování informací o péči o ozařovanou pokožku.
Radiotherapy and skin care
Keywords: Nádorové onemocnění; radioterapie; nežádoucí účinky; péče o pokožku; informovanost pacientů.; Cancer; radiotherapy; adverse effects; skin care; patient information.