Sociální práce v kontextu sociálního podnikání - Skaláková, Petra (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá vztahem sociální práce a sociálního podnikání jako jedné z možností pracovního uplatnění osob se zdravotním postižením. Přehledně shrnuje dosavadní poznatky o jejich souvislostech, dostupné teoretické znalosti i praktické zkušenosti z této oblasti a uvádí důležité aspekty kontextu sociální práce a sociálního podnikání. Nastiňuje možnosti, které mohou jednotlivé činnosti přinést jedna druhé a hledá, v čem si mohou být navzájem prospěšné. Hodnotí důležitost sociální práce pro sektor sociálního podnikání a snaží se nalézt jejich společného jmenovatele zodpovězením následujících otázek: Jaký je vlastně vztah mezi sociální prací a sociálním podnikáním? Je vůbec sociální práce pro sociální podnik také důležitá? Dá se sociálně podnikat i bez návaznosti na sociální práci?
Social work in the context of social entrepreneurship
Keywords: sociální práce; sociální podnikání; sociální vyloučení; osoby se zdravotním postižení; zaměstnávání osob se zdravotním postižením; integrační sociální podnik; integrační personalistika; trh práce; chráněný trh práce; pracovní uplatnění; začlenění; social work; social entrepreneurshiop; social exclusion; people with disabilities; employment of people with disabilities; Work Integration Social Enterprise; work integration human resources management; labor market; sheltered labor market; employment; integration