Poruchy příjmu potravy u dívek a chlapců - Hudečková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem této bakalářské práce jsou poruchy příjmu potravy, které jsou dle Mezinárodní klasifikace nemocí (MKN - 10) rozlišeny na dvě základní pruchy - mentální anorexie a mentální bulimie. Teoretická část práce seznamuje s diagnostickými kritérii, zdravotními komplikacemi, možnostmi léčby a s faktory ovlivňujícími vznik těchto poruch u jedinců obou pohlaví. Jsou zde zmíněny i relativně nové poruchy příjmu potravy, které mohou ohrozit nejen dospívající mládež. Cílem praktické části bylo zjistit úroveň informovanosti rodičů a pedagogů o možnosti vzniku poruch příjmu potravy u mužského pohlaví, zejména proto, že je všeobecně známo, že poruchy příjmu potravy postihují převážně dívky a ženy. Dalším cílem bylo monitorování zdrojů informací o těchto poruchách. Cílovými skupinami výzkumu byli pedagogové základních a středních škol a rodiče dětí ve věku 8 - 20 let. Ve výzkumu byla použita metoda dotazování pomocí dotazníků.
Eating Disorders in girls and boys
Keywords: Děti; dospívající; mentální anorexie; mentální bulimie; pedagogové; poruchy příjmu potravy; rodiče; children; adolescents; anorexia nervosa; bulimia nervosa; teachers; eating disorders; parents