Anatomická adaptace orchideje Erythrodes nobilis na zastínění - Kempská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Orchidej Erythrodes nobilis patří mezi terestrické orchideje rostoucí ve stinném podrostu Brazilského tropického deštného lesa. Tento druh se adaptoval na silnézastínění. Tato bakalářská práce se zabývá adaptacemi na zastínění orchideje Erythrodes nobilis. A to především anatomickou adaptací, adaptacemi chlorofylů a růstovou analýzou. Typickým rysem anatomické stavby listů orchideje Erythrodes nobilis jsou především čočkovité buňky pokožky a dvouvrstevný palisádový parenchym s vysokým obsahem chlorofylu. Na dlouhodobé zatemnění rostlina reagovala vzrůstem celkové listové plochy, vzrůstem obsahu chlorofylu a i chlorofylu b v dospělých listech a tvorbou nových listů o mimořádně velké specifické listové ploše.
Anatomical adaptation of the orchid Erythrodes nobilis to shading
Keywords: orchideje; Erythrodes nobilis; Physurinae; adaptace na zastínění; orchids; Erythrodes nobilis; Physurinae; adaptation to shading