Podrobné zaměření polohopisu a výškopisu v části povodí Ostřice jako podklad ke sledování dlouhodobých změn krajiny. - Hojdekr, Michal (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem mé diplomové práce bylo podrobné zaměření polohopisu a výškopisu v části povodí Ostřice jako podklad ke sledování dlouhodobých změn krajiny. Mapovací práce probíhaly v okolí obce Hodňov v katastrálním území Horní Planá 5-2 v oblasti o přibližné rozloze 27 ha. Cílem práce bylo vytvoření polohopisného a výškopisného plánu v měřítku 1:500, který vznikl na základě rekognoskace terénu a stávajícího bodového pole, návrhu stabilizace a zaměření podrobných bodů, podrobného zaměření situace, výpočetních prací a grafického zpracování. K zaměření zájmové lokality byla využita tachymetrická metoda. Výšky podrobných a pomocných bodů byly určeny trigonometricky a poloha polárně. Pro účely měření byla využita totální stanice Leica TCR 407 power. Souřadnice všech bodů jsou určeny v systému S-JTSK a výškovém systému Bpv.
Detailed surveying of planimetry and altitude points in the part of the area of the river Ostřice as control points in order to watch long time changes of the landscape.
Keywords: zaměření polohopisu a výškopisu; mapovací práce; katastrální území; bodové pole; tachymetrická metoda; surveying of planimetry and altitude; mapping work; cadastral territory; point field; tacheometrical method