Systém kontroly kvality radioterapie na úrovni radiologického asistenta - Urbánková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem radiační terapie je precizní zaměření dávky záření v definovaném nádorovém objemu s minimálním poškozením zdravé tkáně. Rozvoj moderní radioterapeutické techniky poskytuje sice nové léčebné možnosti, ale vynikající provozní parametry nemohou být plně využity, pokud není dosaženo vysokého stupně přesnosti a spolehlivosti. Toho lze docílit pouze zaváděním programu zajištění kvality v radioterapii, který zahrnuje jednak sledování předem stanovených indikátorů kvality jako jsou např. in vivo dozimetrie a portálové zobrazování, a dále provádění externích a interních auditů. Tato bakalářská práce si klade za cíl zvýšení kvality zdravotní péče a bezpečnosti léčby na odděleních a klinikách radiační onkologie z pozice radiologického asistenta. Práce poskytuje ucelený přehled o možných metodách, které mohou být využity jako ukazatele kvality prováděné péče. Informace zde získané mohou sloužit stávajícím radiologickým asistentům pro doplnění jejich znalostí a také pro zaškolení nových pracovníků.
Quality assurance system of radiotherapy in the composition of radiology assistant
Keywords: radioterapie; systém kontroly kvality; indikátor kvality; interní a externí audit; in vivo dozimetrie; portálové zobrazování; fixační pomůcky; radiotherapy; quality assurance system; quality indicator; internal and external audit; in vivo dozimetry; portal imaging; immobilization equipment