Efektivita projektu Hrou proti AIDS - Šímová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
ABSTRAKT Tématem mé bakalářské práce je efektivita projektu ''Hrou proti AIDS''. Jednou z nejzávažnějších nemocí v dnešní době, která u lidí vzbuzuje pocit strachu, je onemocnění HIV/AIDS. Je důležité zabránit šíření této nemoci zodpovědným chováním zejména v sexuálním životě, ale nejen v něm, proto jsem si zvolila téma, které se prevencí této problematiky zabývá. Úkolem práce bylo shrnutí základních informací o HIV/AIDS. Zaměřila jsem se na historii a současný stav onemocnění HIV/AIDS, cesty přenosu, léčbu a zejména prevenci. Prevenci se na základních školách nejpodrobněji věnuje projekt ,,Hrou proti AIDS''. Projekt si klade za cíl pomoci mládeži osvojit si základní znalosti a dovednosti o možnostech přenosu viru HIV, čímž upozorňuje na jeho nebezpečnost. Celý projekt se realizuje formou hry. Tento netradiční způsob je velice efektivní, neboť všichni studenti jsou zapojeni do hry, jsou nuceni přemýšlet o této problematice, a to i o vlastních postojích a chování v možných rizikových situacích. Mým cílem bylo zmapovat znalosti v oblasti HIV/AIDS u žáků ve věku od 12- 14 let a to před a po absolvování projektu ''Hrou proti AIDS''. Výzkum byl prováděn dle osnov kvantitativního výzkumu, pomocí dotazníkového šetření a sekundární analýzy dat. Dotazník byl anonymní a obsahoval šest otázek. Dotazníky jsem vyhodnotila, porovnala a zjistila, že informovanost mládeže o problematice HIV/AIDS je celkem uspokojivá, ne však zcela dostačující. Oblast prevence by měla být cílená systematicky. Jedním z možných řešení je především větší a kvalitnější osvěta nejen žáků, ale i celé veřejnosti, dále rozšíření vyučujících hodin zabývající se touto problematikou a také aktivní zapojení celého pedagogického sboru do celého projektu.
Effectivity of project Game again to AIDS
Keywords: AIDS; HIV; rizikové chování; prevence; projekt Hrou proti AIDS; AIDS; HIV; behavior risk; prevention; project Game again to AIDS