Adekvátní pohybový režim pro seniory s použitím Pilatesovy metody - Hromková, Renata (Jihočeská univerzita, 2012)
V současné společnosti se mění demografické složení obyvatelstva. Stoupá počet ekonomicky neaktivních, a to především obyvatel starších 60 let. Stárnoucí populace je nejen ekonomicko ? sociální problém, ale také problém přístupu celé společnosti k těmto jedincům. Involuční proces je neodvratitelný, ale je vhodné podporovat aktivity seniorů směřující k aktivnějšímu životnímu stylu života. Pro budování komplexní zdatnosti stárnoucí populace můžeme využít mnoho strategií, které směřují k efektivitě potřeb seniorských občanů. Jednou z možných cest je využití Pilatesovy metody pro starší cvičence. Hlavní myšlenkou bylo použití uceleného působení této metody na jedince. Cvičící seniory jsem si rozdělila do tří skupin dle jejich schopností a dovedností a vypracovala pro ně cvičební program. V praktické části jsou rozpracovány jednotlivé cviky, ve svých variantách, které lze použít pro různě zdatné jednice. Celý tento program je převeden obrazově a zvukově na výukové DVD. Ve výzkumné části jsem zkoumala vliv pravidelného cvičení Pilatesovy metody u jednotlivých skupin starších cvičenců.
Adequate Exercise Regime for Seniors Using Pilates Methods
Keywords: adekvátní pohybový režim; edukační program; harmonizace; Pilatesova metoda; podpora zdraví; intervenční pohybový program; senior; změny ve stáří; Adequate exercise regime; tutorial scheme; harmonization; Pilates Method; health support; motion intervention program; senior; alter in old age.