Teorie třískového obrábění kovů - Bulánek, Jiří (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce se zabývá teorií třískového obrábění. Úvodní část vymezuje základní pojmy obrábění. Další části pak popisují geometrii nástrojů, jejich materiál, teorii vzniku třísky, působící řezný odpor a síly působící při obrábění a vznikající teplo. Další část popisuje řezné podmínky, produktivitu a hospodárnost třískového obrábění. Závěr práce tvoří technologické postupy při třískovém obrábění. Vše je sestaveno do textu zpracovaného ve formě učebního materiálu použitelného ve výuce daného tématu na pedagogické fakultě.
Theory of metals cutting operation
Keywords: obrábění; tříska; řezný; machining; splinter; cutting