Vytvoření a ověření tělovýchovného programu (metodické řady) pro zvládnutí základní pohybové dovednosti běh u mentálně postižených dětí. - Přibylová, Petra (Jihočeská univerzita, 2006)
Cílem diplomové práce je vytvořit pohybový program pro mentálně postižené děti, který přispěje ke zlepšení jejich běžecké techniky. Program vychází z didaktiky běhu a je upraven tak, aby ho mentálně postižené děti byly schopny zvládnout. Výběr školy, ve které jsem program aplikovala, jsem provedla metodou prostého náhodného výběru a soubor dětí jsem vybrala pomocí metody "náhodných čísel". Program byl aplikován na probandy experimentální skupiny od října 2003 do poloviny června 2004. Před a po aplikaci programu prošli probandi obou skupin (experimentální a kontrolní) hodnocením pohybové dovednosti běh, který jsem provedla pomocí hodnotící škály. \\
Creation and check gym instructor program (methodical series) for pull - off basic kinetic acquirements run near mentally affected puppy fat.\\
Keywords: Zdravotní postižení; mentální postižení; speciální olympiády; atletika; běh; pohybový program; hodnotící škála; proband.\\; Health handicap; mental handicap; special competitions; athletics; run; exercise programme; assessing scale; proband.\\