Prezidentské volby v Rakousku a ČR ve vzájemném srovnání - Horehleďová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2019)
Předložená bakalářská práce se zaměřuje na způsoby legitimace moci prezidenta ve dvou vybraných státech střední Evropy - České a Rakouské republiky. Popsány budou základní rysy demokratických voleb a charakteristické znaky jednotlivých volebních systémů v obecném měřítku. Pozornost se poté přesune na politické systémy dvou vybraných států a historii prezidentské instituce. Jako praktické doplnění teoretického rámce poslouží poslední prezidentské volby v obou zemích, představeny budou jednotliví kandidáti, předvolební kampaň a volební témata. V poslední kapitole budou oba přístupy srovnány.
Presidential election in Austria and Czech Republic in comparison
Keywords: volební systémy; volba prezidenta; Česká republika; Rakouská republika; Alexander Van der Bellen; Miloš Zeman; electoral systems; presidential election; Czech Republic; Republic of Austria; Alexander Van der Bellen; Miloš Zeman