Školní zralost z hlediska úrovně řeči. - Nývltová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá tématem úrovně řeči u dětí předškolního věku. Jazykové schopnosti a dovednosti jsou jedním z kritérií školní zralosti. Cílem práce je zjistit, jaká je úroveň řeči u dětí ve věku 5;0 až 5;5 let. V teoretické části přiblížím strukturu jazyka, ontogenetický vývoj řeči od narození dítěte až po předškolní období. Uvedu, jaké jazykové a komunikativní dovednosti by mělo dítě zvládat na konci předškolního období. V praktické části stanovím předpoklady, které budu dokazovat či vyvracet pomocí pozorování, metody logopedické depistáže a testové baterie Diagnostika jazykového vývoje, která slouží k posouzení vývoje jazykových znalostí a dovedností dětí předškolního věku a obsahuje testové baterie, které zkoumají všechny stránky jazyka.
School readiness in aspect of speech level
Keywords: školní zralost; ontogenetický vývoj řeči; fonologické povědomí; school readiness; ontogenetic development of speech; fonological awareness