Obraz života Němců v Československu po roce 1945 v soudobé beletrii a jeho proměny - Kozelková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce má dvě hlavní části. První částí je část teoretická. Ta se zabývá historickým kontextem 19. a 20. století. Druhou částí je část praktická. Zaměřuje se na vztahy mezi Čechy a Němci. Zabývá se stereotypy a obrazy Němců, které vychází ze čtyř beletristických děl napsaných po roce 1989. Těmito díly jsou Vyhnání Gerty Schnirch od Kateřiny Tučkové, Němci od Jakuby Katalpy, Za trest a za odměnu od Anny Zonové a Peníze od Hitlera od Radky Denemarkové. Součástí práce je i rozbor jednotlivých děl, která jsou mezi sebou porovnána. Pro porovnání jsou také uvedena některá další beletristická díla z období 1945 1989. Součástí práce je také odborná terminologie.
The image of Germans' lives in Czechoslovakia after 1945 in contemporary fiction and its transformations
Keywords: odsun; stereotypy; obraz druhých; českoněmecké vztahy; identita; transfer; stereotypes; image of the others; Czech-German relations; identity