Výtěžnost a kvalita konopného oleje a jeho využití - Skřivánková, Ilona (Jihočeská univerzita, 2011)
Konopí je univerzální rostlina. Je využitelné snad ve všech odvětvích činnosti dnešního člověka. Pěstování konopí přináší nová pracovní místa, oživuje zemědělský a strojírenský průmysl jako i další odvětví ekonomiky a umožňuje znovu navázat vztah člověka a přírody - to vše za přispění moderní technologie. Z následujícího literárního přehledu, jehož úkolem bylo shrnutí a vyhodnocení možností využití, výroby a následného zpracování konopného oleje je patrné, že olej ze semen konopí je vynikajícím zdrojem pro tělo nezbytných esenciálních mastných kyselin v optimálním poměru a je bohatý také na další důležité látky, jako jsou fytosteroly a tokoferoly. U metod získávání oleje ze semen konopí, lisování a extrakce, byly zaznamenány rozdíly jak v přípravě semena, tak i v přímém procesu extrakce. Obě dvě metody mají své klady a zápory. U lisování za studena byla zjištěna nízká výtěžnost a u metody extrakce je nevýhodou technologická i finanční náročnost. Výrobou a distribucí konopných výrobků se zabývá v České republice několik firem, z nichž dvě mají olej notifikovaný podle směrnice 98/34/ES Pěstování konopí na semeno bude pro většinu podniků v ČR rizikovou záležitostí z pěstebního i ekonomického hlediska a bude tudíž omezeno spíše na jižnější oblasti zaručující vysoký výnos semene.
Yield and quality of hemp oil and its utiliation
Keywords: konopí seté; konopný olej; složení; lisování; extrakce; hemp; hemp oil; composition; pressing; extraction