Analýza mléčné užitkovosti a plodnosti dojnic u dojených plemen skotu - Vlachová, Iva (Jihočeská univerzita, 2013)
Chov skotu je považován za nejnáročnější odvětví zemědělské výroby. Nejsložitějším odvětvím v živočišné výrobě je ekonomicky, organizačně i materiálově produkce mléka. Základním cílem pro úspěšný chov je zisk a jeho výše je tvořena rozdílem mezi příjmy a náklady na produkci. Cílem této práce bylo vyhodnotit vybrané ukazatele mléčné užitkovosti, plodnosti, porovnat celkové náklady na výrobu mléka a tržby za mléko ve sledovaném období u stáda dojnic holštýnského a českého strakatého skotu na farmě Ing. Bohuslava Vacka ve Vrchotových Janovicích. Obě plemena byla ustájena v jedné stáji při stejné výživě. Do sledování bylo zapojeno 180 dojnic, které v kontrolním roce 2011/2012 ukončily laktaci. Dojnice holštýnského a českého strakatého plemene byly rozděleny podle genotypu, pořadí laktace a věku při prvním otelení. Hodnocenými ukazateli byly reprodukční ukazatele (inseminační interval, servis perioda, mezidobí) a ukazatele mléčné užitkovosti (kg mléka za laktaci, obsah tuku, obsah bílkovin). U sledovaných ukazatelů mléčné užitkovosti byly zjištěny statisticky vysoce významné rozdíly mezi holštýnskými a českými strakatými dojnicemi u množství nadojeného mléka a obsahu bílkovin v mléce na hladině významnosti p ? 0,001. U obsahu tuku nebyly zjištěny významné rozdíly. Z vybraných ukazatelů reprodukce byly zjištěny významné rozdíly mezi plemeny u mezidobí na hladině významnosti p ? 0,01 a vysoce významné rozdíly u servis periody na hladině významnosti p ? 0,001. U inseminačního intervalu nebyly zjištěny významné rozdíly. Holštýnské dojnice nadojily 9 062,68 kg mléka za laktaci s obsahem tuku 4,19 % a bílkovin 3,43 %. České strakaté dojnice nadojily 6 430,83 kg mléka za laktaci s obsahem tuku 4,25 % a bílkovin 3,57 %. To znamená, že mléčná užitkovost byla u holštýnských dojnic proti průměru ČR nadprůměrná a u českých strakatých dojnic se téměř shodovala s průměrem ČR. Z reprodukčních ukazatelů byly mezidobí a inseminační interval u holštýnských dojnic hodnoceny jako nevyhovující a u českých strakatých dojnic jako vyhovující, servis perioda byla nevyhovující u obou plemen.
Analysis of milk production and fertility of dairy cows in dairy cattle breeds
Keywords: skot; dojnice; mléko; mléčná užitkovost; reprodukce; cattle; dairy cow; milk; milk yield; reproduction