Zdraví těhotných žen ve vybraném regionu - Prášková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá zdravím těhotných žen v Jihočeském kraji. Cílem práce bylo zjistit, jaký postoj ke svému zdraví mají těhotné ženy z Jihočeského kraje. Bakalářská práce je členěna na část teoretickou a část praktickou. V souvislosti se zaměřením bakalářské práce jsou v teoretické části uvedeny základní informace o zdraví a zdravém životním stylu. Dále je popsána role porodní asistentky v prenatální poradně a edukace těhotné ženy. Praktická část bakalářské práce byla provedena pomocí kvalitativního výzkumného šetření, formou individuálních polostrukturovaných rozhovorů, jejichž součástí byly hlavní otázky. K získání podrobnějších informací byly informantkám pokládány doplňující otázky. Výzkumný soubor tvořilo 10 těhotných žen, které pocházely z Jihočeského kraje. Před zahájením rozhovorů bylo všem ženám vysvětleno téma bakalářské práce, účel rozhovoru a další využití jimi poskytnutých informací. Těhotné ženy byly ujištěny, že bude zachována anonymita rozhovorů. Aby bylo zpracování dat anonymní, byly ženy označeny zkratkou Ž1 až Ž10. Získaná data byla analyzována pomocí barvení textu. Pro vyhodnocení dat byly stanoveny 3 kategorie a k nim 12 podkategorií. Výsledky získané pomocí výzkumného šetření mohou sloužit porodním asistentkám jako pomocný materiál, díky kterému mohou edukovat těhotné ženy v prenatální poradně.
Health of pregnant women in the chosen region
Keywords: těhotenství; žena; zdraví; životní styl; porodní asistentka; pregnancy; woman; health; lifestyle; midwife