Nové kašny na Náměstí Republiky města Plzně - Hesová, Martina (Jihočeská univerzita, 2012)
Jako téma svoji bakalářské práce jsem si zvolila tři kašny (pojmenovány Chrtice, Anděl a Velbloud), umístěné v červenci 2010 na náměstí Republiky v Plzni. Autorem díla je architekt MgA Ondřej Císler, jehož kašny získaly čestné uznání v prestižní soutěžní přehlídce Grand Prix architektů v kategorii Architektonický design, drobná architektura a výtvarné dílo. Při psaní této práce jsem se snažila zaměřit se na tyto objekty z pohledu samotného autora. Tedy jako na současné dílo, rozvíjející monumentální středověký koncept náměstí, jež doplňuje měřítkový a materiálový kánon prostoru, založený původně morovým sloupem.1 Stěžejním pramenem mi byly Císlerovy osobní materiály k projektu. Dále to byla literatura, zabývající se znakovostí a mapující historii dějin města Plzně, a to z důvodu, že témata jednotlivých kašen volně navazují na heraldické znaky města. Potom také publikace s tématikou moderní architektury. Do bakalářské práce jsem částečně zařadila i kašny, jež stály na náměstí původně.
New fountains on the Republic Square in Pilsen
Keywords: Plzeňské náměstí; kašny; architekt; Pilsen square; fountains; architect