Porovnání systému vzdělávání v oblasti primárního vzdělávání v Německu a ČR - Sáňková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato diplomová práce řeší praktické porovnání systému vzdělávání v České republice a v Německu v oblasti primárního a terciárního vzdělávání. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část pojednává o poznatcích týkající se srovnávací pedagogiky v obecné míře. Je zde popsána její hlavní role a funkce ve vzdělávacím procesu, srovnání různých faktorů ovlivňující vyučování a zabývá se i trendy a problémy vzdělávání v mezinárodním kontextu. Praktická část vychází z vlastního výzkumu, který navazuje na spolupráci mezi Jihočeskou univerzitou a Pädagogische Hochschule Freiburg. Tato komparace má dvě roviny: Učitelské vzdělávání a samotné primární vzdělávání na vybraných školách v Českých Budějovicích, Bühlu a Freiburgu. Výsledkem výzkumného šetření je zhodnocení současného stavu a také návrh na řešení týkající se zlepšení výuky v primárním a terciárním vzdělávání.
Confrontation of System of Education in the Area of Primary Education between Germany and Czech Republic.