Využití konceptu koordinované rehabilitace v domově pro seniory - Kolevová, Tanja (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce pojednává o koordinované rehabilitaci a jejím využití v Domově pro seniory Centra sociálních služeb Staroměstská v Českých Budějovicích. Pro dosažení vysoké kvality služby, a tím i lepší kvality života seniorů, je využívání konceptu koordinované rehabilitace důležité. Spolupráce v rámci multidisciplinárního týmu je při komplexní rehabilitaci všech osob zásadní. Cílem této diplomové práce bylo zjistit, jak daný domov pro seniory využívá jednotlivé složky konceptu koordinované rehabilitace. Hlavní výzkumná otázka zněla: Jaká je informovanost pracovníků domova pro seniory o konceptu koordinované rehabilitace? Pro výzkum byl zvolen Domov pro seniory Centra sociálních služeb Staroměstská v Českých Budějovicích, kde se výzkumu zúčastnilo osm pracovníků tohoto zařízení. K výzkumu byla zvolena metoda dotazování a technika polostrukturovaného rozhovoru. Domov pro seniory Centra sociálních služeb Staroměstská využívá všechny složky konceptu koordinované rehabilitace. Zejména je zde využívána léčebné rehabilitace a sociální rehabilitace. Většina pracovníků je o konceptu koordinované rehabilitace dobře informovaná. Někteří pracovníci nevědí, co si pod určitými pojmy představit, nicméně při osvětlení daného pojmu se i u nich prokazuje dobrá informovanost o koordinované rehabilitaci. Pracovníci mají přehled nejen o složce rehabilitace, která se jich bezprostředně týká, ale i o ostatních složkách koordinované rehabilitace. Nejlépe jsou pracovníci všeobecně informování o léčebné složce rehabilitace. Se spoluprací v multidisciplinárním týmu jsou pracovníci převážně spokojeni. Tato spolupráce probíhá kdykoliv je potřeba nebo při poradách, schůzích či při individuální plánování. Výsledky této diplomové práce mohou sloužit Domovu pro seniory Centra sociálních služeb Staroměstská, kterému tato diplomová práce mapuje, jak využívá při péči o seniory koordinovanou rehabilitaci a jaká je spolupráce pracovníků v rámci multidisciplinárního týmu. Diplomová práce může sloužit i komukoliv, kdo má zájem se o tomto konkrétním domovu pro seniory nebo celkově o koordinované rehabilitaci dozvědět více.
The use of co-ordinated rehabilitation concept in retirement home
Keywords: Domov pro seniory; koordinovaná rehabilitace; léčebná rehabilitace; pracovní rehabilitace; pedagogická rehabilitace; sociální rehabilitace; multidisciplinární tým.; Retirement home; co-ordinated rehabilitation; medical rehabilitation; vocational rehabilitation; educational rehabilitation; social rehabilitation; multidisciplinary team.