Španělský rod Verdugo ve službách habsburské dynastie ve dvacátých a třicátých letech 17. století - Pěnkava, Jan (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá španělským rodem Verdugo, který do Království českého přišel po roce 1620 ve službách rakouských Habsburků jako vojáci. Po porážce českých stavů v bitvě na Bílé hoře Verdugové zakoupili zkonfiskované majetky na severu Čech, které drželi až do roku 1695, kdy odešli do Slezska. Práce zkoumá zmíněný rod v časovém rozmezí 1611-1639 a jeho tři příslušníky - Viléma, Jana a Františka. Mimoto se snaží o zasazení rodu do evropského a španělského kontextu.
Spanish Family Verdugo in the Service of the Habsburg Dynasty in the 1620s and 1630s
Keywords: Verdugo; španělská šlechta; třicetiletá válka; konfiskace; románská šlechta; Verdugo; Spanish nobility; Thirty Years´ War; confiscation; Romanesque nobility