Využití kinezioterapie jako kompenzačního cvičení v aikidó - Hrubešová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2022)
V této bakalářské práci jsem se zabývala výskytem zranění a poruch pohybového aparátu u dospělých aikidistů a možností jejich ovlivnění pomocí komenzačního cvičení. V teoretické části práce byly kapitoly věnováné historii a popisu aikidó, obecnému přehledu o poruchách a zraněních pohybového aparátu, včetně přiblížení této problematiky pro úpolová bojová umění a aikidó. Poslední kapitola se stručně věnuje komenzačnímu cvičení. Metodiky popisují dva výzkumné soubory, metodiku tvorby a vyhodnocení dotazníku a vyšetření použitá v kazuistikách. Praktickou část tvoří smíšený výzkum, který sestává z kvantitativní části - vyhodnocení dotazníku, tvorby kompenzačního cvičení a kvalitativní části - zpracování kazuistik. Prvním cílem práce bylo na základě dotazníku zjistit s jakými úrazy či patologickými poruchami se aikidisté setkávají nejčastěji. Na tuto otázku jsem částěčně odpověděla již v teoretické části v kapitole věnující se zraněním a poruchám pohybového aparátu. Výsledky dotazníku byly téměř totožné s výsledky studií zmíněných v teoretické části. Na podkladě výstupů z dotazníku jsem vytvořila kompenzační cvičení, což bylo druhým cílem práce. A třetím cílem bylo ověřit funkčnost těchto kompenzačního cvičení, to bylo uskutečněno v rámci kvalitativní části, kde jsem zpracovala celkem tři kazuistiky aikidistů, kterým byly na zádkladě výsledků dotazníku vybrány cviky z kompenzačnho cvičení. Po ukončení praktické části výzkumu byly porovnány výsledky vstupních a výstupních kineziologických rozborů. Pomocí výstupů z praktické i teoretické části jsem v diskuzi odpověděla na výzkumné otázky. V závěru jsem shrnula cíle této práce a jejich naplnění.
Usage of Kinesiotherapy as compensatory exercise
Keywords: aikidó; kompenzační cvičení; zranění; poruchy pohybovho parátu; ramenní kloub; kolenní kloub; aikidó; compensatory exercise; injury; musculoskeletal disorder; shoulder joint; knee joint