Problematika uplatňování zásad správné výživy dětí ve školních jídelnách - Křížová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce bylo docílit zvýšení spotřeby zeleniny v MŠ Volary, pomocí návrhů úprav a doporučení. V teoretické části jsou obsaženy informace o zásadách správné výživy dětí, nutričních požadavcích a normách používaných ve školním stravování dle příslušné věkové kategorie. V praktické části byla nejprve provedena analýza údajů ze spotřebních košů MŠ Volary za rok 2017. Zjištěná data byla porovnána s údaji ze stejného období v jiných školních zařízeních. Z porovnání vyplynulo, že ačkoliv MŠ Volary plní spotřební koš dle vyhlášky (Vyhláška 107/2005 Sb.), je reálné spotřebu zeleniny ještě zvýšit. V jídelních lístcích MŠ Volary byla proto provedena opatření vedoucí k zvýšení spotřeby zeleniny. Změny se týkaly především zavádění nových pokrmů obsahujících vyšší zeleninový podíl, zvýšení obsahu zeleniny v tradičních pokrmech, zlepšení vzhledu zeleninových jídel. Takto upravené jídelníčky byly testovány na výzkumném souboru strávníků po dobu 3 měsíců. Pro sledování změn byl zvolen výzkumný soubor složený ze strávníků MŠ Volary II Sídliště. Tento výzkumný soubor byl tvořen 45 dětmi (23 dívek, 22 chlapců) předškolního věku, tj. 3 6 let. Jejich tělesná výška a hmotnost splňovaly doporučené parametry pro svou věkovou kategorii dle svého pohlaví. U strávníků bylo zjišťováno, jak změny přijali. Data získaná z výzkumu byla graficky zpracována. V závěru bylo provedeno srovnání spotřebních košů MŠ Volary z měsíců leden až březen 2017, tj. před zavedením změn, se spotřebními koši MŠ Volary z měsíců leden až březen 2018, tj. po zavedení doporučených změn. Celkové zvýšení spotřeby zeleniny ve spotřebním koši za první čtvrtletí roku 2018 oproti průměru v roce 2017 bylo o 21 % v MŠ I a o 23 % v MŠ II.
The issue of the application of the principles of good nutrition in school canteens
Keywords: výživa; spotřební koš; zelenina; předškolní stravování; nutrition; consumer basket; vegetables; preschool feeding