Diverzita aktivit ekologických podniků v Jihočeském kraji - Šiftová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2014)
ABSTRAKT Jihočeský kraj je dlouhodobě vnímán především jako produktivní zemědělská oblast s rozvinutým rybníkářstvím a lesnictvím. Patří mezi kraje s nejvyšším počtem ekologicky hospodařících farem. Cílem této práce bylo vyhodnotit multifunkčnost konkrétní skupiny ekologicky hospodařících podniků v Jihočeském kraji. Podniky pak byly posuzovány na základě konkrétních jimi poskytnutých dat a informací s rozhovorů a to z hlediska výhod a potenciálu stanoviště, dále pak z hlediska ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů. Hlavní částí práce bylo provedení vlastního šetření a návštěvy farem. Jako výchozí materiál byly použity seznamy ekologicky hospodařících zemědělců a vybrané výstupy statistických šetření ze zdrojů ÚZEI a MZe ČR a vlastní statistické šetření formou dotazníku a souboru otázek pokládaných v rámci řízeného rozhovoru při osobním kontaktu s farmáři. Osloveno bylo celkem 148 ekologicky hospodařících podniků i malých farem, z nichž 69 poskytlo požadované informace. Výsledkem je vyhodnocení dat statistického šetření a informací získaných při rozhovorech s farmáři, na základě kterého jsou předloženy možnosti řešení dílčích problémů.
Diversity of activities of organic farms in South Bohemia
Keywords: ekologické zemědělství; farma; udržitelný rozvoj; rozvoj venkova; organic farming; farm; sustainable development; rural development