Posouzení cenového vývoje vepřového masa ve vybraných státech EU - Hauzerová, Jana (Jihočeská univerzita, 2015)
Hlavním cílem této práce je analýza vývoje cen vepřového masa ve vybraných zemích EU v období 2003-2013. Tato práce se skládá z několika částí. V první části byly řešeny teoretické otázky - oblast zemědělství, a tedy i české zemědělství, otázce výpočtu cen v zemědělství. Poslední část teoretické části obsahuje srovnání nákladů a výnosů na chov prasat. Druhá část se nazývá metodika, tato část obsahuje pokyny pro výpočty, které jsou provedeny v rámci řešení a výsledky. Třetí část obsahuje výsledky výpočtů, protože základem cen zemědělských výrobců byly použity na 100 kg živé hmotnosti a průměrné roční mzdy. Na konci práce jsou shromážděny všechny výsledky dosažené v této práci výsledky.
The assessment of price developments of pork meat in selected EU countries
Keywords: cena vepřového masa; příjmy; regrese; shluková analýza; cenové indexy; prognóza; elasticita; The price of pork; income; regression; cluster analysis; price indexes; forecast; elasticity