Současná role královské rodiny ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska - Bigasová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá královskou rodinou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a její rolí v dnešní době. V teoretické části je nejdříve uveden historický přehled vzniku monarchie až do podoby, jak ji známe dnes se zaměřením na dynastie, osobnosti a události, které tento vývoj ovlivnily. Nejpodrobněji je popsána v dnešní době vládnoucí dynastie Windsorů a její významné osobnosti. Dále se práce zabývá politickým systémem země a úlohou královské rodiny v tomto systému. Praktická část je věnována přípravě vyučovací hodiny pro devátou třídu základní školy s hlavním cílem seznámit žáky s rodokmenem současné královské rodiny a obohatit jejich slovní zásobu o výrazy spojené s tímto tématem. Příprava na vyučovací hodinu je umístěna na Metodickém portálu RVP.CZ jako praktická ukázka průřezového tématu Multikulturní výchova.
Today´s Role of the Royal Family in the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
Keywords: monarchie; dynastie; královská rodina; politický systém; královna; rod Windsorů; výuka cizích jazyků; druhý stupeň; monarchy; dinasty; royal family; political system; queen; House of Windsor; foreign language teaching; secondary school