Řešení mimořádné události v Aquaparku v Uherském Hradišti - Kubíčková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá problematikou úniku chlóru z Aquaparku v Uherském Hradišti. Chlor je toxická látka, která je hojně rozšířena a využívaná v průmyslu. Podle zákona o prevenci závažných havárií, ale množství chlóru v tomto podniku neodpovídá tabulkovým hodnotám. Jedná se tedy o podlimitní množství a nelze objekt zařadit ani do skupiny A ani skupiny B. Vzhledem k tomu, že aquapark spadá mezi nezařazené zdroje, nevztahují se na něj některé povinnosti, které z toho zákona vyplývají, například zpracování havarijní dokumentace. Přesto v případě úniku většího množství této látky je nutné, aby byla zajištěna bezpečnost osob nacházejících se nejen v areálu aquaparku, ale také v jeho bezprostředním okolí. Cílem práce tedy je zjistit zda je zajištěna připravenost aquaparku na mimořádné události, především na únik chloru. Chlor je středně toxická látka, která dráždí především dýchací cesty, sliznice a oči, ve vysokých koncentracích může způsobovat otok plic až smrt. V práci jsou definovány jeho základní fyzikálně-chemické vlastnosti, způsob použití a zejména způsob poskytování první pomoci v případě zasažení touto látkou. Dále jsou zde uvedeny základní pojmy související s mimořádnou událostí a únikem nebezpečných látek a základní právní předpisy zabývající se danou problematikou. Mezi tyto právní předpisy spadá především zákon o integrovaném záchranném systému, o chemických látkách a chemických směsích nebo o požární ochraně. Práce se zabývá analýzou a hodnocením rizik, k tomuto účelu byla použita Cause-Consequence Analysis neboli analýza příčin a následků. Metoda se používá pro lepší porozumění poruch, které mohou v podniku nastat. Zabývá se s především vyhodnocením pravděpodobnosti selhání systémů a hledá příčiny poruch. Pomocí softwarových programů Aloha a TeRex byl simulován únik chloru do okolí v letním a zimním období. V obou programech byl simulován únik chloru o celkovém množství 975 kilogramů za stejných meteorologických podmínek pro obě období. Na základě zadaných vstupních informací byly stanoveny zóny ohrožení, ve kterých je nezbytné provést evakuaci osob.
Extraordinary events in the Aquapark in Uherské Hradiště
Keywords: Chlor; mimořádná událost; evakuace; aquapark; TeRex; Aloha; Chlorine; emergency; evacuation; Aqua park; TeRex; Aloha