Hydrologické simulace odtoků vody z povodí při srážko-odtokových událostech - Ticháček, Pavel (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá hydrologickými simulacemi odtoku vody z povodí při srážko-odtokových událostech. Tato práce navazuje na bakalářskou práci "Faktory ovlivňující odtok vody z povodí při srážko-odtokových událostech". V ní byly popsány faktory, které mají vliv na odtok vody z povodí. Diplomová práce byla řešena na povodí Jíleckého potoka. Odtok vody z povodí je ovlivněn řadou činitelů, mezi nejvýznamnější patří sklon terénu, nasycenost půdy, geologické a pedologické poměry, vegetační pokryv a antropogenní vliv. Výpočty přímého odtoku byly prováděny metodou CN křivek, za použití map BPEJ, land use získaným z Corine Land Cover 2006 a maximálních denních úhrnů srážek s pravděpodobností opakování 2, 10, 20, 50 a 100 let získané ze srážkoměrné stanice v Netřebicích. Výpočty byly provedeny početním způsobem za použití vektorových dat a rastrovou metodou provedenou v programu ArcMap. Dále byly provedeny simulace různých scénářů změny charakteristiky povodí jako je změna nasycenosti půd, zatravnění orné půdy ve svazích se sklonem větším než 12°, zatravnění všech pozemků, na nichž se nachází orná půda a při rozšíření zastavěného území v povodí.
Event-based rainfall-runoff modelling of the selected river basin
Keywords: hydrologický cyklus; srážko-odtokový proces; přímý odtok; Jílecký potok; CN-křivky; faktory ovlivňující odtok; hydrological cycle; rainfall-runoff proces; direct runoff; the Jílecký brook; CN-curves; factors affecting runoff